banner1

bannerMD1

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su tri događaja sa obilježjima krivičnih djela i to dva krivična djela “Krađa”, dok je jedan događaj kvalifikovan kao pokušaj ubistva, koji je kratko nakon zaprimanja prijave i riješen.

 

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira tokom kojeg je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH i prekršaja iz član 5. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu zabilježene su dvije saobraćajne nezgode od kojih se prva dogodila dana 17.05.2024. godine u 02.40 sati u ulici Bijeljinska u kojoj je učestvovao vozač motocikla marke „BMW” koji je zadobio teške tjelesne povrede. Na licu mjesta izvršen je uviđaj i utvrđeno da se saobraćajna nezgoda dogodila usljed alkoholisanosti vozača motocikla.

- Druga saobraćajna nezgoda dogodila se dana 18.05.2024. godine u 03.00 sati u ulici Bijeljinska i u istoj su učestvovali vozači motocikla marke “Suzuki” i marke “BMW”. U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač motocikla marke “Suzuki” zadobio teške tjelesne povrede dok su vozač i putnica motocikla marke “BMW” zadobili lake tjelesne povrede. Na licu mjesta izvršen je uviđaj i utvrđeno da je saobraćajnu nezgodu uzrokovao vozač motocikla “Suzuki” usljed neprilagođene brzine kretanja.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 35 vozača i vozila. Od toga 22 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, tri jer su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, četiri koji su upravljali neregistrovanim vozilima, tri vozača jer su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, dva vozača jer su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa i jednog vozača zbog pretovara vozila.

OSTALO:

- Dana 19.05.2024. godine po Naredbi Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršena je obdukcija NN tijela pronađenog u rijeci Savi 17.05.2024. godine kojom prilikom je utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem. U prisustvu članova porodice izvršena je identifikacija tijela i utvrđeno da se radi o licu R.J. rođen 1942. godine nastanjen u Brčkom.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

 

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH nije bilo krivičnih djela, dok su u dva događaja od 07.05.2024. godine nakon razjašnjavanja okolnosti evidentirana tri krivična djela iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i to “Nasilje u porodici” iz člana 218. stav (1), “Oduzimanje djeteta ili maloljetnika” iz člana 214. stav (2) i krivično djelo “Učestvovanje u tuči” iz člana 171. stav (1).

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježena su dva događaja narušavanja javnog reda i mira kada je u prvom jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Drugi događaj zabilježen je dana 10.05.2024. godine u 23.24 sata kada je policiji prijavljena glasna muzika u jednom ugostiteljskom objektu u ulici Dejtonska, zbog čega su policijski službenici izlaskom na lice mjesta vlasnici navedenog ugostiteljskog objekta H.B. rođenoj 1963. godine iz Brčkog, izdali prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 23. “Remećenje javnog reda i mira muzičkim instrumentima” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu zabilježene su dvije saobraćajne nezgode sa ozbiljnim posljedicama i to:

prva dana 11.05.2024. godine u 06.45 sati u mjestu Lipovac, Brčko distrikt BiH gdje je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali vozač motornog vozila marke “Mercedes” N.K. rođen 1992. godine i vozač kombija marke “Peugeot” S.K. rođen 1986. godine, a u kojem su se nalazila još tri lica S.P. rođen 1998. godine, S.B. rođen 1987. godine i E.R. rođen 1961. godine. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta, te izvili uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH. U saobraćajnoj nezgodi lice E.R. rođen 1961. godine iz Bijeljine je smrtno stradalo, dok je jedno lice zadobilo teške, a tri lica lake tjelesne povrede koje su konstatovane nakon što su isti zbrinuti u bolnici. Saobraćaj na toj dionici bio je obustavljen od 06.50 do 11.00 sati. Po okončanju istražnih aktivnosti nadležnom Tužilaštvu biće dostavljen Izvještaj.

Druga saobraćajna nezgoda dogodila se dana 12.05.2024. godine oko 19.30 sati u mjestu Donje Dubravice, Brčko distrikt BiH, a u istoj je učestvovao vozač motornog vozila marke “Renault”. Izlaskom na lice mjesta policijski službenici su utvrdili da je vozač pomenutog vozila u kojem su se nalazila još dva putnika, izgubio kontrolu nad vozilom usljed čega je došlo do slijetanja sa kolovoza i prevrtanja. Sva tri lica su prevežena u bolnicu gdje su za vozača konstatovane teške tjelesne povrede zbog kojih je prebačen u UKC Tuzla, za jednog putnika utvrđene su lake tjelesne povrede i za drugog putnika ljekar se nije izjasnio o stepenu povreda, te je zadržan u bolnici na posmatranju. Od vozača je uzeta krv radi vještačenja prisustva alkohola u organizmu, na licu mjesta je izvršen uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, zbog čega je saobraćaj na toj dionici u potpunosti bio zatvoren od 19.40 do 00.10 sati i odvijao se alternativnim pravcima.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 27 vozača i vozila. Od toga 19 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola od kojih jedan nije imao navršene tri godine vozačkog iskustva, četiri vozača koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, dva koji su upravljali neregistrovanim vozilima i dva vozača jer su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa.

OSTALO:

- Od ostalih događaja bilježimo događaj od dana 10.05.2024. godine u 08.45 sati u ulici Mostarska kada su policijski službenici izvršili kontrolu vozača motornog vozila marke “VW Golf” kojim je upravljao H.M. rođen 2001. godine iz Brčkog, te utvrdili da je vozilo neregistrovano, te da isti vozilom upravlja prije sticanja prava na upravljanje. Provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da pomenuto lice ima dug u iznosu od 15.551,20 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni po osnovu prekršaja iz oblasti saobraćaja, a s obzirom da je riječ o višestrukom povratniku u skladu sa članom 20. stav (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, od istog je privremeno oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježeno je jedno krivično djelo “Krađa” iz člana 280. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira kada je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu zabilježene su dvije saobraćajne nezgode.

- Izdvajamo saobraćajnu nezgodu koja se dogodila dana 06.05.2024. godine u 21.35 sati u mjestu Bukvik u kojoj su učestvovala dva motorna vozila i to marke “Mercedes” njemačkih registarskih oznaka i motorno vozilo marke “BMW”. Uviđajem na licu mjesta utvrđeno je da je saobraćajnu nezgodu prouzrokovao vozač motornog vozila “Mercedes” zog vožnje pod uticajem alkohola u količini od 2,27 g/kg. U saobraćajnoj nezgodi četiri lica zadobila su lake tjelesne povrede, a nakon saobraćajne nezgode došlo je do samozapaljenja motornog vozila marke „Mercedes” koje je u potpunosti izgorjelo. Saobraćaj je na pomenutoj dionici bio potpuno obustavljen u vremenu od 21.35 do 01.50 sati i odvijao se alternativnim pravcima.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 19 vozača i vozila. Od toga 12 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, dva vozača koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, dva koji su upravljali neregistrovanim vozilima, jednog koji je upravljao vozilom nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, jednog jer je upravljao vozilom bez potvrde o poznavanju propisa i jednog zbog pretovara vozila kojim je upravljao.

OSTALO:

- Od ostalih događaja bilježimo i jedan koji se desio dana 03.05.2024. godine oko 11.20 sati kada su u ulici Mostarska policijski službenici izvršili kontrolu motornog vozila marke “Alfa Romeo” kojim je upravljao E.H. rođen 1999. godine iz Brčkog. Kontrolom je utvrđeno da se na vozilu nalaze nepripadajuće registarske oznake i da je vozilo neregistrovano, te da navedeno lice ne posjeduje vozačku dozvolu odnosno da vozilom upravlja prije sticanja prava na upravljanje. Provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da pomenuti vozač po osnovu saobraćajnih prekršaja ima dug u iznosu od 8.137,2 konvertibilnih maraka. Zbog osnova sumnje da će navedeno lice nastaviti sa vršenjem istih prekršaja, a u skladu sa članom 20. stav (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno mu je oduzeto vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

 

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su četiri događaja sa obilježjima četiri krivična djela i to dvije “Krađe” iz člana 280. stav (1), jedna “Teška krađa” iz člana 281. stav (1) i jedno krivično djelo “Napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti” iz člana 353. stav (1) iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježena su dva događaja narušavanja javnog reda i mira kada je jednom licu izdat prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 5. „Učestvovanje i izazivanje tuče”, dok je slobode lišeno lice A.S. rođen 1985. godine iz Čelića, zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH. Kod lica A.S. utvrđeno je da je upravljao motornim vozilom kojem je istekla potvrda o registraciji, a nakon alkotestiranja utvrđeno je prisusvo alkohola u organizmu u količini od 0,48 g/kg i pronađena biljna materija u količini od 1,073 grama za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o opojnoj drogi „Marihuana”, te će prema navedenom licu u vezi navedenog biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu zabilježene su tri saobraćajne nezgode.

- Izdvajamo dva događaja od kojih se prvi desio dana 27.04.2024. godine kada je Policiji oko 13.55 sati prijavljeno da se u mjestu Grbavica dogodila saobraćajna nezgoda. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da su u saobraćajnoj nezgodi učestvovali vozači motornog vozila marke „Ford Fiesta” i vozač motocikla marke „Ducati”. Na lice mjesta upućena je ekipa Službe hitne medicinske pomoći koja je u bolnicu prevezla vozača i putnika motocikla, te je utvrđeno da je vozač zadobio lake tjelesne povrede i zadržan je u Medicinskom centru, dok je putnica zadobila teške tjelesne povrede zbog kojih je upućena na UKC Tuzla na kliniku za neurologiju. Izvršeno je alkotestiranje oba vozača i utvrđeno da vozač motocikla ima 0,13 g/kg alkohola u organizmu, dok vozač motornog vozila nije imao prisustvo alkohola u organizmu. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH pod čijim nadzorom je izvršen uviđaj na licu mjesta.

- Drugi događaj zabilježen je dana 28.04.2024. godine u 14.50 sati u mjestu Brka u kojoj je došlo do pada sa mopeda marke „Turbocam 50” kojim je upravljao N.K. rođen 1974. godine. Policijski službenici su izlaskom na lice mjesta i izvršenim uviđajem utvrdili da je zbog neprilagođene brzine vozač izgubio kontrolu nad mopedom pri čemu je zadobio teške tjelesne povrede, a na mopedu je nastupila materijalna šteta, dok je alkotestiranjem utvrđeno da vozač nije bio pod dejstvom alkohola.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 16 vozača i vozila. Od toga osam vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, tri vozača koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, dva jer su upravljali neregistrovanim vozilima, jednog koji je vozilom upravljao nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i dva vozača koji su vozilima upravljali bez potvrde o poznavanju propisa.

OSTALO:

- Od ostalih događaja bilježimo i jedan koji se desio dana 26.04.2024. godine oko 13.00 sati kada su u ulici Bulevar mira policijski službenici izvršili kontrolu mopeda marke “Đilera” kojim je upravljao A.D. rođen 2001. godine. Kontrolom je utvrđeno da je navedeni moped neregistrovan i da vozač ne posjeduje potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti saobraćaja, dok je provjerom kroz raspoložive baze podataka utvrđeno da pomenuti vozač po osnovu saobraćajnih prekršaja ima dug u iznosu od 4.401,60 konvertibilnih maraka. Zbog osnova sumnje da će navedeno lice nastaviti sa vršenjem istih prekršaja, a u skladu sa članom 20. stav (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno mu je oduzet moped i deponovan u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

pregleddog

KRIMINALITET:

U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je jedno krivično djelo ‘’Teška krađa’’ iz člana 281. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

U izvještajnom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira kada je jedno lice počinilo prekršaj iz člana 4. ''Drsko ponašanje'' Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, te će protiv istog biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

Tokom navedenog perioda zabilježene su dvije saobraćajne nezgode i to:

Saobraćajna nezgoda koja se dogodila dana 19.04.2024. godine u 09:50 sati usljed oduzimanja prvenstva prolaza, pri čemu je na vozilima nastupila materijalna šteta, dok su dva lica zadobila lake tjelesne povrede.

Saobraćajna nezgoda koja se dogodila dana 19.04.2024. godine u 19:45 sati usljed nepropisne radnje vozilom-preticanje, pri čemu je na vozilima nastupila materijalna šteta, dok su tri lica zadobila lake tjelesne povrede.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 18 vozača i vozila. Od toga 13 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, jedan vozač jer je upravljao vozilom prije prije sticanja prava na upravljanje, dva vozača koji nisu posjedovali potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti saobraćaja i dva vozača jer su upravljali neregistrovanim vozilom.

OSTALO:

Među ostalim izdvajamo događaj zabilježen dana 19.04.2024. godine kada su policijski službenici prvivremeno oduzeli jedno motorno vozilo od višestrukog povratnika u izvršenju prekršaja. Motorno vozilo marke ‘’Ford’’ oduzeto je od lica inicijala E.Š. rođen 1997. godine iz Brčkog, nakon što je utvrđeno da isti upravlja vozilom prije sticanja prava na upravljanje i da je važnost registracije za vozilo istekla, a u registru novčanih kazni utvrđeno je da isti ima dug po osnovu neplaćenih prekršajnih kazni u iznosu od 6.587,20 konvertibilnih maraka. Motorno vozilo je privremeno oduzeto zbog osnova sumnje da će isti nastaviti sa vršenjem prekršaja, a u skladu sa članom 20. Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH i deponovano je u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom želi svim učesnicima u saobraćaju ukazati na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa, a istovremeno i upozoriti višestruke povratnike u izvršenju saobraćajnih prekršaja da će intenzivne kontrole prema toj kategoriji biti nastavljene u cilju odvraćanja od daljeg vršenja prekršaja i prevencije ovakvih pojava.

Policija Brčko distrikta BiH

Računajte na nas - PBD BiH

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 27.05. do 02.06.2024. godine

Radarske kontrole od 27.05. do 02.06.2024. godine

  Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Ko je na web-stranici: 380 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo