banner1

bannerMD1

Evaluacijskom konferencijom okončan Program „Socijalizacija s pravom” (PSP)

Priručnik

Evaluacijska konferencija

U Banja Luci je 30.novembra održana konferencija na kojoj je predstavljena evaluacija programa u školama koje su učestvovale u Programu „Socijalizacija s pravom” (PSP), te su dodijeljene zahvalnice partnerskim institucijama i školama. U ime šefa Policije Brčko distrikta BiH konferenciji je prisustvovao šef Kabineta Mile Jurošević, kao i policijski službenici članovi tima za izradu priručnika.

Podsjećamo da je Program „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH” u prethodne dvije godine realizovan zajedničkim aktivnostima policijskih službenika i prosvjetnih radnika, uz podršku organizacije PH International Kancelarije u BiH, sredstvima Odjeljenja Vlade Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i za sprovođenje zakona (INL). Ranije je ovakav Program proveden na području Federacije BiH.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u aprilu 2021. godine uspostavljen je okvir za učešće Policije Brčko distrikta BiH u realizaciji PSP koji u potpunosti odgovara strateškim ciljevima Policije kada je riječ o unapređenju bezbjednosti, jačanju partnerstva sa zajednicom i važnosti prevencije.

Ravnopravan partner u ovim aktivnostima bilo je Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH čiji su predstavnici zajedno sa policijskim službenicima izradili module priručnika na različite bezbjednosne teme prilagođene uzrastu učenika i prošli potrebne edukacije. U narednoj fazi zajednički obučeni timovi, u odabranih sedam škola na prostoru Distrikta u potpunosti su realizovali sve planirane module. Završnica programskih aktivnosti u Distriktu organizovana je održavanjem „Policijske akademije za mlade 2022” dana 23.11.2022. godine na kojoj je učestvovalo 40 učenika iz dvije srednje škole.

Interakcija ostvarena realizacijom PSP doprinosi jačanju povjerenja i smanjenju broja ponašanja mladih koja ih mogu dovesti u sukob sa zakonom, ali i snaži povjerenje mladih u Policiju i motivira ih na zajedničko djelovanje na planu promocije aktivizma i liderstva za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama. Cilj je jačanje znanja učenika o vladavini prava kao i njihovih vještina i sposobnosti za aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici na prepoznavanju i sprečavanju svih pojava nezakonitog i društveno neprihvatljivog ponašanja, te naročito na preveniranju rizičnih ponašanja koja mogu doprinijeti porastu maloljetničke delinkvencije u svim njenim oblicima.

Kroz ovaj ali i druge projekte preventivnog karaktera usmjerene ka mladima Policija želi biti još otvorenija u predstavljanju sopstvene uloge u društvu, ali i pružiti mogućnost mladima da što bolje razumiju svoju društvenu ulogu i položaj u funkcionisanju sistema bezbjednosti.

Ovim projektom stepen saradnje Policije i Odjeljenja za obrazovanje, odnosno škola dignut je na veći nivo i stvoreni su uslovi za održivost ovog programa jer će u narednom periodu sačinjeni moduli ući kroz određene predmete u nastavne planove i programe škola.

POLICIJA BRČKO DISTRIKTA BiH

 

Ljetna Policijska Škola

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 16.09.2024. do 22.09.2024. godine

Radarske kontrole od 16.09.2024. do 22.09.2024. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svo...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Imamo 96 gostiju i nema članova online

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo