banner1

bannerMD1

Završni dio kampanje „POŠTUJ ŽIVOT, NE ORUŽJE”

Dobrovoljna predaja 1920x1080 Brcko

Kampanja postuj zivot ne oruzje 1

Kampanja postuj zivot ne oruzje 2

Kampanja postuj zivot ne oruzje 3

Policija Brčko distrikta BiH je učesnik velike kampanje pod nazivom „POŠTUJ ŽIVOT, NE ORUŽJE” koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa smrtnim ishodima i teškim ozljedama koji su, u proteklom periodu, šokirali BiH i region, a bili bi spriječeni da nije bilo nelegalnog oružja u posjedu koje se, kao takvo, našlo u pogrešnim rukama. Vatreno oružje je “krivac” za više od polovine ubistava koja se počine u BiH, od čega se u više od 95 posto slučajeva koristi nelegalno vatreno oružje. Nezakonito držanje oružja je krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Kampanja se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2022. godine policijski službenici u BiH su oduzeli 1.234, a godinu ranije 1.396 komada oružja, a neodgovorne osobe koje su bile u posjedu nelegalnog oružja suočile su se sa odgovarajućim sankcijama. Dobrovoljno predato kao i oduzeto oružje se kontrolisano uništava, i od 2016. godine uništeno je 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve u Bosni i Hercegovini, od ključne je važnosti smanjiti broj oružja u nelegalnom posjedu građana.

Kampanju provode Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pozivaju se građani da Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda, pozivom na brojeve telefona 122 ili 049/233-200. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Kampanja je podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u Bosni i Hercegovini.

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Računajte na nas - PBD BiH

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 29.04.do 05.05.2024.godine

Radarske kontrole od 29.04.do 05.05.2024.godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svo...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Imamo 82 gosta i jedan član online

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo