zupbdheader

Ambasadorica Cormack uručila opremu za streljanu Agenciji za školovanje u Mostaru

mostar3 Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack posjetila je novoizgrađeni kompleks objekata Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, te na prigodnoj svečanosti donirala vrijednu opremu koja je instalisana u streljanu.

Donaciju vrijednu 398,9 hiljada dolara Agenciji je donirao Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD, a sastoji se od četrdeset tona sigurnosne i ventilacijske opreme.

Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, poslije presijecanja vrpce kazao je kako je sretan da je završen projekat kojeg su započeli prije dvije godine.

"Ovo je zaista značajna donacija jer smo dobili jednu savršenu streljanu, po najsavremenijim standardima, ne samo kvalitete, nego i sigurnosnih standarda koje objekti ove vrste trebaju ispunjavati. Streljana će u narednom periodu služiti za obuku policajaca kadeta koji su na temeljnoj policijskoj obuci u Agenciji za školovanje iz predmeta Rukovanje oružjem i vještine gađanja, ali će služiti i za stalni trening policijskih službenika Bosne i Hercegovine", kazao je Vukoja.

 

Vukoja je dodao kako će streljana biti otvorena i policajcima nižih nivoa vlasti, za razne specijalističke obuke.

 mostar1
mostar4
 

"Samo dobro obučen policijski službenik može odgovoriti zahtjevima koji se pred njega postave. Jedan ovakav prostor omogućit će da policijski službenici budu spremni da primjene kad je to potrebno, ono što zakon predviđa – smrtonsonu silu, upotrebu vatrnog oružja", naglasio je direktor Vukoja.

Ambasadorica Cormack kazala je kako je sretna jer se danas još jednom manifestira predanost Sjedinjenih država za izgradnju sigurnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Obilazeći ovaj objekt danas ostala sam impresionirana, državna akademija za obrazovanje kadrova ima zaista važnu ulogu u obezbjeđenju provedbe zakona. Ovaj novi objekt predstavlja budućnost u provedbi zakona u Bosni i Hercegovini, a SAD su zadovoljne što su mogle pomoći provedbi ovog projekta. Danas obilježavamo završetak projekta vrijednog skoro 400 hiljada dolara, kojim je donirana oprema koja će omogućiti da ova streljana bude korištena na najsigurniji mogući način", kazala je ambasadorica.

Cormack je još kazala da su dobro obučeni policijski službenici od velikog značaja u svakoj zemlji, a u Bosni i Hercegovini će pomoći da se izgradi jača i bolja vladavina zakona.

"SAD ostaju duboku posvećene održavanju mira i stabilnosti u BiH, vjerujemo da su dobro obučeni policijski službenici sada važniji nego ikad do sada", kazala je ambasadorica.

Sastanak u Brčkom

sastanakubc1

Otvaranje strelišta u Mostaru

mostar1

Gađanje u Brčkom

gadjanjeubc1

Trenutno na stranici

Ко је на мрежи: 77 гостију и нема пријављених чланова