banner1

bannerMD1

 

Sesija PH International 2Sesija PH International 1

Полиција Брчко дистрикта БиХ била је домаћин посљедње активности у оквиру пројекта под називом „Програм социјализације с правом и превенција малољетничке делинквенције у Брчко дистрикту БиХ“ (ПСП), а који Полиција у складу с потписаним Меморандумом о разумијевању потписаном у марту ове године, реализује у сарадњи са организацијом Пројецт Хармонy Инц. (ПХ Интернатионал).

Ова сесија била је намијењена вијећима родитеља образовних установа с подручја Брчко дистрикта БиХ, од којих је учествовало 29 представника из Друге и Седме основне школе, те јавних установа Гимназија и Техничка школа.

Циљ сесије чији су предавачи били полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ, био је упознати родитеље са ризицима на интернету и доступним алатима за смањење негативних посљедица по младе приликом кориштења интернета, а био је представљен и „Водич о опасностима од употребе информационо-комуникационих технологија“ намијењен родитељима и свим осталим који су одговорни за сигурност младих.

У изради поменутог Водича учествовали су полицијски службеници који су у септембру ове године учествовали у студијској посјети Сједињеним Америчким Државама.

Стручни референт за односе с јавношћу

портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ

Џевида Хукичевић

 

Obiljezen Medunarodni dan protiv nasilja nad zenama

Поводом 25. новембра који се обиљежава као Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама, Полиција Брчко дистрикта БиХ подсјећа јавност на важност теме која се тиче спречавања родно заснованог насиља.

 

Полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ се обављајући своје редовне активности суочавају са догађајима родно заснованог насиља, а према статистичким показатељима за првих десет мјесеци 2023. године пријављено је укупно 12 случајева кривичних дјела “Насиље у породици”. Када је ријеч о подацима из истог периода 2022. године пријављено је укупно девет случајева кривичних дјела “Насиље у породици”, који су резултирали подношењем Извјештаја Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ о почињеном кривичном дјелу против девет мушкараца, а преовладава старосна доб извршилаца од 31-35 година. Подаци из 2021. године, показују да је пријављено укупно 15 случајева кривичних дјела “Насиље у породици” који су резултирали подношењем Извјештаја Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ о почињеном кривичном дјелу против 15 лица и то 13 мушкараца и двије жене, старосне доби између 31-не и 50 година.

Ако говоримо о прекршајима, полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ су у првих десет мјесеци 2023. године по Закону о заштити од насиља у породици Брчко дистрикта БиХ поступали у 26 случајева од којих је 21 резултирао подношењем захтјева Основном суду Брчко дистрикта БиХ за покретање прекршајног поступка. У 2022. години поступано је у 17, док су за исти период 2021. године поступали у 24 случаја, а сви су резултирали подношењем захтјева Основном суду Брчко дистрикта БиХ за покретање прекршајног поступка.

Полиција Брчко дистрикта БиХ указује на важност превенције и даље јачање свијести грађана о овој теми, те их позивамо да све случајеве насиља пријаве Полицији на броје телефона 049/233-200 или 122.

 

Стручни референт за односе с јавношћу

портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ

Џевида Хукичевић

logoPost

Полиција Брчко дистрикта БиХ је као чланица ЕМПАЦТ -а (Европске мултудисциплинарне платформе против кривичних пријетњи) учесник Међународне криминалистичке операције истраживања сексуалног злостављања дјеце кодног назива “МОЗАИК 2023”. Наведена операција се односи на истраживања која се тичу криптовалута, даркнета и искориштавања дјеце или малољетника ради порнографије.

Представљајући резултате истрага које Полиција Брчко дистрикта БиХ проводи, није било забиљежених пријава на основу НЕЦМЕЦ извјештаја, али је до 26.09.2023. године евидентирана једна пријава у оквиру које је идентификована једна жртва обухваћена дистрибуцијом дјечије порнографије, као и три засада неидентификована починиоца наведеног кривичног дјела.

Чланице ЕМПАЦТ-а за Западни Балкан су у протеклом периоду извршиле укупно 41 претрес стамбених објеката код 39 осумњичених лица, том приликом је заплијењено 200 електронских уређаја и идентификовано двоје дјеце.

Ова групација чланица ЕМПАЦТ- а за Западни Балкан ће наставити даљу сарадњу кроз планиране активности и даљу реализацију акције кодног назива “МОЗАИК 2023” чији ће обједињени резултати бити саопштени по окончању истражних радњи.

 

Стручни референт за односе с јавношћу

портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ

Џевида Хукичевић

street sign

На основу законских овлаштења, Полиција Брчко дистрикта Босне и Херцеговине издала је рјешење којим се одобрава привремена обустава и забрана саобраћаја за сва возила у краку улице Десанке Максимовић, у зони пружног прелаза од кружне раскрснице „Ш“ до пруге у стамбеном насељу „Српска Варош“, од дана 23.11. до 26.11.2023.године у времену од 00:00 до 24:00 часова, а због извођења радова „Реконструкције приступног пута, реконструкције индустријских колосијека од Луке Брчко до Жељезничке станице Брчко Ново и изради пруге на дијелу кранске стазе“.

У наведеном временском периоду саобраћај ће се на мјестима затварања одвијати уз потпуну саобраћајну сигнализацију, те упуте од стране извођача, као и уз сагласност и асистенцију полицијских службеника Полиције Брчко дистрикта БиХ.

У наведеном периоду као алтернативни правци кретања за сва моторна возила користит ће се остале улице насеља „Српска Варош“.

 

 

ПОЛИЦИЈА БРЧКО ДИСТРИКТА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

police lights

Полиција Брчко дистрикта БиХ у континуитету проводи активности контроле саобраћаја, а које су резултирале привременим одузимањем још два моторна возила од вишеструких повратника у вршењу прекршаја из ове области.

Тако су полицијски службеници дана 02.11.2023. године вршећи радарску контролу саобраћаја утврдили да се возило марке “ВW Голф” на мјесту гдје је ограничење брзине кретања возила до 50, креће брзином од 72 километра на сат. Возач наведеног возила се оглушио на наредбу полицијских службеника да се заустави и наставио је кретање због чега су кренули у потјеру за возилом и зауставили га, те утврдили да је возач лице иницијала А.О. рођен 2005. године из Маоче, а који је возилом управљао прије стицања права. Извршеном провјером у регистру неплаћених новчаних казни утврђено је да наведено лице има дуг од 2.117 конвертибилних марака.

Истог дана у 21.00 сати полицијски службеници су извршили контролу и моторног возила марке “Пеугеот”, којим је управљао С.Х. рођен 1980. године из Брчког. Провјером у регистру неплаћених новчаних казни је утврђено да наведено лице такође има дуг од 3.144 конвертибилне марке због почињених прекршаја у саобраћају.

Због основа сумње да ће лица А.О. и С.Х. наставити са вршењем прекршаја, а у складу са чланом 20. ставови (1) и (2) Закона о прекршајима Брчко дистрикта БиХ, привремено су им одузета моторна возила и депонована у депозит Полиције Брчко дистрикта БиХ.

Против наведених лица ће Основном суду Брчко дистрикта БиХ бити поднешен захтјев за покретање прекршајног поступка.

Полиција Брчко дистрикта БиХ свим учесницима у саобраћају и овом приликом жели указати на важност придржавања саобраћајних прописа, а истовремено и упозорити вишеструке повратнике у извршењу саобраћајних прекршаја да ће интензивне контроле према тој категорији бити настављене у циљу одвраћања од даљег вршења прекршаја и превенције оваквих појава.

Стручни референт за односе с јавношћу

портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ

Џевида Хукичевић

 

Рачунајте на нас - ПБД БиХ

Радарске контроле

Радарске контроле од 27.11. дo 03.12.2023. године

Радарске контроле од 27.11. дo 03.12.2023. године

Јединица саобраћајне полиције Полиције Брчко дистрикта БиХ, поред осталих послова и задатака из сво...

Трогодишњи план рада

 

Преузмите трогодишњи план рада ПБД

БОС| СРП| ХРВ

Стратешки план 2019-2023

 

Преузмите стратешки план ПБД

БОС| СРП| ХРВ

Билтен Бр. 12

BiltenFinal

Жене у ПБД

Сигурни Интернет

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Приручник "Како да се борим против корупције"

Тренутно на страници

Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова

Пријава

znacka
  • Адреса: Циглана 8, 76100 Брчко дистрикт БиХ
  • Централа: +387 (0)49 233 200
  • Факс: +387 (0)49 216 779
  • Дежурна служба: 122
  • Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Вебсајт: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo