banner1

bannerMD1

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježen je jedan događaj sa obilježjima dva krivična djela i to “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 287. stav (1), te “Laka tjelesna povreda” iz člana 170. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

- Tokom izvještajnog perioda zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira kada je jednom licu zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” iz Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, izdat prekršajni nalog.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu dogodile su se četiri saobraćajne nezgode. Jedna od navedenih saobraćajnih nezgoda dogodila se dana 24.09.2023. godine oko 06.55 sati u ulici Banjlučka, a u kojoj su učestvovala četiri motorna vozila, a dva lica zadobila povrede. Uviđajem na licu mjesta je utvrđeno da je u saobraćajnoj nezgodi učestvovao vozač motornog vozila marke „Renault” kao i tri parkirana motorna vozila „VW Golf”, „VW Passat” i „Kia”. Uzrok saobraćajne nezgode je neprilagođena vožnja od strane vozača navedenog motornog vozila, koji je istim upravljao pod dejstvom alkohola u količini od 2,74 grama po kilogramu, te je izgubio kontrolu nad vozilom u kružnom toku. Pregledom povrijeđenih lica dežurni ljekar u JZU je utvrdio je da su suvozač i putnik na zadnjem sjedištu zadobili lake tjelesne povrede. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

- Izdvajamo događaj od dana 23.09.2023. godine kada je u ulici Braće Ćuskića, na dijelu puta ispod nadvožnjaka, usled jakih atmosferskih padavina došlo do izlivanja oborinskih voda na kolovoz, te se u vremenu od 16.15 do 16.45 sati saobraćaj odvijao alternativnim putnim pravcima, a preusmjeravanje su vršili policijski službenici i o svemu je obaviješteno Javno preduzeće „Putevi” Brčko.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 18 vozača i vozila. Od toga devet vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, dva koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, dva jer su upravljali vozilima u vrijeme trajanja zabrane upravljanja, tri koji su vozilima upravljali bez potvrde o poznavanju propisa, jednog jer je upravljao vozilom uz nepravilno smješten teret i jednog koji je upravljao odjavljenim vozilom.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su dva krivična djela od kojih izdavajamo događaj od dana 15.09.2023. godine a riječ je o krivičnom djelu iz člana 205. stav (2) “Bludne radnje” Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, a zbog osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo lice J.R. rođen 1948. godine u Travniku, nastanjen u Brčkom, lišen je slobode. Protiv navedenog lica će biti podnešen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

- Tokom izvještajnog perioda zabilježena su tri događaja narušavanja javnog reda i mira tokom kojih su dva lica zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” lišeni slobode, dok je jednom licu zbog počinjenog prekršaja izdat prekršajni nalog Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu dogodile su se četiri saobraćajne nezgode.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 12 vozača i vozila. Od toga deset vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, jednog koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje i jednog zbog neregistrovanog vozila.

OSTALO:

- U navedenom periodu policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su privremeno oduzeli dva putnička motorna vozila.

- Prvo je privremeno oduzeto motorno vozilo marke “Mercedes” dana 15.09.2023. godine od lica I.V. rođenog 1989.godine iz Brčkog, a za kojeg je provjerom u registru utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni ima dug u iznosu od 2.002,70 konvertibilnih maraka duga, te mu je zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, a u skladu sa članom 20. stavovi (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, navedenom licu je privremeno oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

- Drugi događaj zabilježen je dana 17.09.2023. godine kada su policijski službenici postupajući po prijavi saobraćajne nezgode u mjestu Boderište, na licu mjesta zatekli vozača motornog vozila marke “VW Passat” lice R.M. rođen 1977. godine iz Brčkog, a koji je upravljao vozilom sa nepripadajućim registarskim oznakama. S obzirom da je uzrokovao saobraćajnu nezgodu, da je upravljao vozilom prije sticanja prava na upravljanje, kao i da je pod uticajem alkohola u organizmu u količini od 2,33 promila, te da bi mogao nastaviti sa vršenjem prekršaja, navedeno lice je lišeno slobode na osnovu člana 8. stav (1) tačka c) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH. Za navedeno lice je provjerom takođe utvrđeno da po osnovu neplaćenih kazni ima dug u ukupnom iznosu od 18.717, 60 konvertibilnih maraka, te mu je zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, a u skladu sa članom 20. stavovi (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH. Napomenimo i da je navedenom licu u prethodnom periodu dana 04.08.2023. godine po istom osnovu već oduzeto jedno motorno vozilo o kojem će biti donešena odluka u prekršajnom postupku koji je u toku.

-Protiv oba lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom želi svim učesnicima u saobraćaju ukazati na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa, a istovremeno i upozoriti višestruke povratnike u izvršenju saobraćajnih prekršaja da će intenzivne kontrole prema toj kategoriji biti nastavljene u cilju odvraćanja od daljeg vršenja prekršaja i prevencije ovakvih pojava.

 

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH nije bilo zabilježenih događaja sa obilježjima krivičnih djela.

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježena su četiri događaja narušavanja javnog reda i mira tokom kojih su jednom licu izdati prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja „Posjedovanje narokotičkih sredstava” iz člana 4. stav (1), kažnjivo po članu 85. stav (1), tačka 1., a u vezi sa članom 85. stav (3) Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH („Službeni glasnik BiH” 8/06) kao i prekršaja iz člana 8. „Ometaje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru. U okviru preostala tri događaja za tri lica izdati su prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu dogodile su se tri saobraćajne nezgode.

- Izdvajamo saobraćajnu nezgodu koja se dogodila dana 10.09.2023. godine u 19.20 sati kada je Policiji prijavljeno da se u mjestu Vitanovići, kod benzinske pumpe dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva putnička motorna vozila i autobus koji je prevozio igrače Nogometnog kluba “Čelik Zenica” nakon odigrane nogometne utakmice u Gornjem Rahiću. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala dva motorna vozila marki “Audi 80” i “VW Tuaran” i autobus marke “MAN” koji je prevozio igrače. Na licu mjesta izvršen je uviđaj pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH i utvrđeno da je na putničkim motornim vozilima i autobusu nastupila materijalna šteta, te da nema povrijeđenih lica, a da je istu uzrokovao vozač motornog vozila marke “Audi 80” inicijala R.J. rođen 1993. godine iz Brčkog, koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje i pod uticajem alkohola. Saobraćaj na regionalnom putu R460 je zbog vršenja uviđaja bio obustavljen u vremenu od 19.20 do 20.40 sati i preusmjeravan alternativnim pravcima.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 19 vozača i vozila. Od toga devet vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, jednog koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje i nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, dva koji su upravljali vozilima u vrijeme trajanja zabrane, jednog koji je upravljao vozilom sa neregistrovanom poluprikolicom, dva koji su upravljali neregistrovanim vozilima, tri vozača koji su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i jednog koji je vozilom upravljao bez potvrde o poznavanju propisa.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

 

pregleddog

KRIMINALITET:

- U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježen je jedan događaj s obilježjima krivičnih djela i to “Ugrožavanje bezbjednosti” iz člana 180. stav (3) i “Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari” iz člana 365. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, a lice inicijala N.H. rođen 1978. godine iz Brčkog, lišen je slobode zbog osnova sumnje da je počinio navedena krivična djela.

 

JAVNI RED I MIR:

- U izvještajnom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira i to dana 03.09.2023. godine kada je u 02.53 sati jedno lice lišeno slobode zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” iz Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

- U izvještajnom periodu dogodile su se četiri saobraćajne nezgode.

- Izdvajamo saobraćajnu nezgodu koja se dogodila dana 02.09.2023. godine oko 16.30 sati u mjestu Boće, a u kojoj je šest osoba zadobilo povrede. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da su u saobraćajnoj nezgodi učestvovali vozači motornih vozila marke „Mercedes” i „Opel”, a na lice mjesta upućena je i ekipa Službe hitne medicinske pomoći koja je povrijeđena lica prevezla u bolnicu, gdje je utvrđeno da je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede, četiri osobe među kojima je i jedno maloljetno lice, lake tjelesne povrede, dok se za jednu osobu ljekar nije mogao izjasniti o stepenu zadobijenih povreda. Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršen je uviđaj, a na lokalnom putu Omerbegovača-Boće saobraćaj je u vremenu od 16.50 do 21.15 sati bio u potpunosti obustavljen i odvijao se alternativnim pravcima.

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 11 vozača i vozila. Od toga šest vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, jednog koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje, dva koji su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa od kojih je kod jednog vozilo bilo i neregistrovano, zatim isključen je i jedan vozač zbog preopterećenosti vozila i jedan zbog nepropisnog prevoza tereta.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

pregleddog

KRIMINALITET:

U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH nisu zabilježena krivična djela.

JAVNI RED I MIR:

U navedenom vremenskom periodu zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira od 25.08.2023. godine, te će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti upućen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica A.P., rođeno 1987. godine iz Brčkog zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. ''Drsko ponašanje'' i 5. ''Učestvovanje i izazivanje tuče'' , a protiv lica N.M., rođeno 1978. godine iz Bosanskog Broda zbog počinjenog prekršaja iz člana 6. ''Posebno drsko ponašanje'' Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

Tokom navedenog perioda zabilježene su dvije saobraćajne nezgode od kojih jedna sa materijalnom štetom i jedna sa smrtnom posljedicom.

Izdvajamo saobraćajnu nezgodu sa smrtnom posljedicom koja se dogodila dana 27.08.2023. godine, oko 20:00 sati u ulici Mostarska u kojoj je došlo do udara motornog vozila u pješake. Policijski službenici su na licu mjesta utvrdili da se radi o putničkom motornom vozilu marke ‘’Ford Fokus’’ kojim je upravljao vozač A.H., rođen 2002. godine iz Brčkog, a koji je navedenim vozilom udario u dva pješaka rođena 1976. godine i 2011. godine koja su smrtno stradala. Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršen je uviđaj na licu mjesta, te su preduzete i druge istražne aktivnosti na utvrđivanju svih okolnosti pod kojima se saobraćajna nezgoda dogodila.
Zbog postojanja osnova sumnje da je vozač motornog vozila marke ‘’Ford Fokus’’ počinio krivično djelo ''Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja'' iz člana 330. stav 2. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, isti je u 21:55 sati lišen slobode, te će dana 28.08.2023. godine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno devet vozača i vozila. Od toga pet vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, jedno lice jer je vozilom upravljalo prije sticanja prava na upravljanje, jedan vozač koji je upravljao vozilom, a utvrđeno je da ima izrečenu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom ‘’B’’ kategorija, te dva vozila zbog isteka registracije.

OSTALI DOGAĐAJI

Dana 26.08.2023. godine u mjestu Jemena u rijeci Savi pronađeno je lice S.K., rođen 1944. godine, za kojim je od strane Policije Brčko distrikta BiH bila raspisana potraga dana 24.08.2023. godine.

 

Policija Brčko distrikta BiH

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 22.09.do 01.10.2023.godine

Radarske kontrole od 22.09.do 01.10.2023.godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svo...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Imamo 14 gosta i nema članova online

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo