banner1

bannerMD1

 Dobrovoljna predaja 1920x1080 Brcko

Kampanja postuj zivot ne oruzje 1

Kampanja postuj zivot ne oruzje 2

Kampanja postuj zivot ne oruzje 3

Policija Brčko distrikta BiH je učesnik velike kampanje pod nazivom „POŠTUJ ŽIVOT, NE ORUŽJE” koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa smrtnim ishodima i teškim ozljedama koji su, u proteklom periodu, šokirali BiH i region, a bili bi spriječeni da nije bilo nelegalnog oružja u posjedu koje se, kao takvo, našlo u pogrešnim rukama. Vatreno oružje je “krivac” za više od polovine ubistava koja se počine u BiH, od čega se u više od 95 posto slučajeva koristi nelegalno vatreno oružje. Nezakonito držanje oružja je krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Kampanja se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2022. godine policijski službenici u BiH su oduzeli 1.234, a godinu ranije 1.396 komada oružja, a neodgovorne osobe koje su bile u posjedu nelegalnog oružja suočile su se sa odgovarajućim sankcijama. Dobrovoljno predato kao i oduzeto oružje se kontrolisano uništava, i od 2016. godine uništeno je 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve u Bosni i Hercegovini, od ključne je važnosti smanjiti broj oružja u nelegalnom posjedu građana.

Kampanju provode Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pozivaju se građani da Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda, pozivom na brojeve telefona 122 ili 049/233-200. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Kampanja je podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u Bosni i Hercegovini.

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Prvacici s Ilicke u posjeti PBD BiH Large

U prostorijama Policije Brčko distrikta BiH danas su boravili učenici prvog razreda Prve osnovne škole Brčko, područno odjeljenje Ilićka. s ciljem njihovog upoznavanja sa radom ove sigurnosne agencije, ali i razvijanjem osjećaja kod mlađe populacije za odgovornost prema sigurnosti u zajednici.

Nakon kraćeg predavanja koje su za njih upriličili školski policajci o zanimanju policijskog službenika, a pokazana im je i oprema koju koriste policijski službenici.

Na kraju posjete ovim mališanima podijeljeni su i skromni pokloni kao podsjetnik na današnju posjetu.

 

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Predavanje povodom Dana sigurnog interneta

Policija Brčko distrikta BiH i ove godine drugog utorka mjeseca februara obilježava „Dan sigurnijeg interneta” s ciljem promocije sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta-online tehnologija i mobilnih telefona, posebno među djecom i mladima.

Tim povodom o navedenoj temi upriličena je podjela letaka i predavanje za Javnu ustanovu Tehnička škola u Brčkom, dok su na objektima osnovnih i srednjih škola postavljeni plakati sa sadržajima kojima se želi ukazati na opasnosti po ličnu i imovinsku sigurnost osnovaca i srednjoškolaca, a koje se mogu pojaviti na internetu. Cilj navedene aktivnosti je i upozoriti ovu populaciju kako da sigurno koriste internet pretraživanje za učenje i zabavu, te kako i gdje zatražiti pomoć u slučajevima nastalih sigurnosnih problema.

Podsjetimo da se uputstva koja se odnose na „sigurni internet” mogu pogledati i na internet stranici Policije www.policijabdbih.gov.ba na kojoj je postavljen link Centra za sigurni internet koji poziva učenike osnovnih i srednjih škola Bosne i Hercegovine da se pridruže i učestvuju u takmičenju na temu sigurnog korištenja digialnih tehnologija kroz online kviz koji je dostupan danas putem web platforme www.sigurnodijete.ba u vremenu od 09.00 do 19.00 sati. I ove godine su za takmičare osigurane vrijedne nagrade.

 

Stručni referent za odnose s javnošću – portparol

Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

EmmausPoster2024

Centar za sigurni internet poziva učenike osnovnih i srednjih škola Bosne i Hercegovine da se pridruže i učestvuju u takmičenju na temu sigurnog korištenja digialnih tehnologija, a koje će biti organizovano na dan 06.februara 2024. godine kroz online kviz koji će biti dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba u vremenu od 09.00 do 19.00 sati. I ove godine osigurane su vrijedne nagrade.

Više detalja na linkovima u prilogu:

https://www.sigurnodijete.ba/blog/dan-sigurnijeg-interneta-2024-pod-sloganom-surfaj-sigurno-zajedno-za-bolji-internet/
https://www.sigurnodijete.ba/blog/polahko-se-priblizavamo-najvecem-online-kvizu-u-bosni-hercegovini/

 

police lights

Policija Brčko distrikta BiH u kontinuitetu provodi aktivnosti kontrole saobraćaja, a koje su rezultirale privremenim oduzimanjem još jedno motorno vozilo od višestrukog povratnika u vršenju prekršaja iz ove oblasti.

Tako su policijski službenici dana 31.01.2024. godine izvršili kontrolu vozača motornog vozila marke “Opel Vectra” lice inicijala Dž.S. rođenog 1998. godine iz Brčkog i utvrdili da vozilom upravlja prije sticanja prava na upravljanje. Izvršenom provjerom u registru neplaćenih novčanih kazni utvrđeno je i da navedeno lice ima dug od 42.094 konvertibilne marke. Zbog osnova sumnje da će lice Dž.S. nastaviti sa vršenjem prekršaja, a u skladu sa članom 20. stavovi (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno mu je oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Policija Brčko distrikta BiH svim učesnicima u saobraćaju još jednom želi ukazati na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa, a istovremeno i upozoriti višestruke povratnike u izvršenju saobraćajnih prekršaja da će intenzivne kontrole prema toj kategoriji biti nastavljene u cilju odvraćanja od daljeg vršenja prekršaja i prevencije ovakvih pojava.

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Računajte na nas - PBD BiH

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 26.02.do 03.03.2024.godine

Radarske kontrole od 26.02.do 03.03.2024.godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svo...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Ko je na web-stranici: 240 gostiju i jedan član

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo