banner1

bannerMD1

Vizual za pocetak kampanje

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje!

Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u Bosni i Hercegovini, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u Bosni i Hercegovini ubio član porodice. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice. Skoro 40 posto ubistava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

Kampanju provode Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki u Bosni i Hercegovini, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja.

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pozivaju se građani da Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda, pozivom na brojeve telefona 122 ili 049/233-200. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Kampanja je podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u Bosni i Hercegovini.

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

street sign

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na osnovu zakonskih ovlaštenja, izdala rješenje kojim se odobrava privremena obustava i zabrana saobraćaja za sva vozila na dionici pristupnog puta od ulice Bijeljinska do Luke Brčko, stambeno naselje „Bosnaplod-Ilićka“, u periodu od 26.09.2023.godine do 29.09.2023. godine i u vremenu od 07.00 do 17.00 sati, s ciljem izvođenja radova „rekonstrukcije pristupnog puta, rekonstrukcije industrijskih kolosijeka od Luke Brčko do željezničke stanice Brčko Novo i izrade pruge na dijelu kranske staze“.

U navedenom vremenskom periodu saobraćaj će se, uz adekvatne saobraćajne barijere i signalizaciju, te uz upute od strane izvođača, kao i uz saglasnost, te asistenciju policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, odvijati alternativnim pravcima i to:

Dionica 1 iz pravca Bijeljine, za potrebe Luke Brčko, raskrsnica kod benzinske pumpe „MB Radić”-mini zaobilaznicom „Laser”, zatim Vukosavačkom ulicom do ulice Nikole Tesle, ulicom Miroslava Krleže, Bulevar mira, te ulicom Savska prema Luci Brčko.

Dionica 2 iz pravca Banja Luke i tuzle: kružni tok „Bolnica”, ulica Reisa Džemaludina Čauševića, Pere Marjana, te ulicom Savska do Luke Brčko.

 

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

imagePodLupom23

Dana 12.09.2023. godine u prostorijama Policije Brčko distrikta BiH su na prvom konsultativnom sastanku boravili predstavnici Koalicije “Pod lupom” koja zajedno sa institucijama tužilaštava i policijskih agencija, nastavlja sa aktivnostima na jačanju uloge organa za provođenje zakona i tužilaštava.

Više informacija o navedenom sastanku na linku ispod:

podlupom.org

stop obustava

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je, na osnovu zakonskih ovlaštenja, izdala rješenje kojim se odobrava privremena obustava saobraćaja za sva vozila odnosno naizmjeničko propuštanje saobraćaja na dijelu regionalnog puta R.458 Brčko – Čelić, u periodu od 15.09.2023.godine do 15.10.2023. godine, s ciljem izvođenja radova „rekonstrukcije dijela regionalnog puta R458 Brčko – Čelić dionica kroz MZ Grčica“.

U navedenom vremenskom periodu na mjestima zatvaranja saobraćaj će se odvijati uz naizmjenično propuštanje i adekvatne saobraćajne barijere i vertikalnu signalizaciju, te uz upute od strane izvođača, kao i uz saglasnost i asistenciju policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH.

 

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Sef Pisic u Becu na konferenciji

Šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Pisić danas u Beču prisustvuje međunarodnoj konferenciji posvećenoj otvaranju regionalne komponente UN „GlobE“, a kojoj pored njega prisustvuju i predstavnici agencija za provođenje zakona , organa za borbu protiv korupcije, policije i tužilaštava, te finansijsko-obavještajnih jedinica Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije).

Cilj mreže GlobE je da osigura brz i efikasan alat za olakšavanje transnacionalne saradnje u borbi protiv korupcije, kao i da ojača razmjenu komunikacije između nezavisnih organa za provođenje zakona, dok se istovremeno dopunjuje i koordinira sa relevantnim platformama za međunarodnu saradnju.

 

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Radarske kontrole

Radarske kontrole od 22.09.do 01.10.2023.godine

Radarske kontrole od 22.09.do 01.10.2023.godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svo...

Strateški plan 2019-2023

 

Preuzmite strateški plan PBD

BOS | SRP | HRV

Trogodišnji plan rada

 

Preuzmite trogodišnji plan rada PBD

BOS | SRP | HRV

Bilten Br. 12

BiltenFinal

Žene u PBD

Sigurni Internet

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Priručnik "Kako da se borim protiv korupcije"

Trenutno na stranici

Ko je na web-stranici: 46 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijava

znacka
  • Adresa: Ciglana 8, 76100 Brčko distrikt BiH
  • Centrala: +387 (0)49 233 200
  • Fax: +387 (0)49 216 779
  • Dežurna služba: 122
  • Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • Website: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo